Kalsiyum eksikliği (hipokalsemi), kandaki kalsiyum seviyeleri düşük olduğunda ortaya çıkar. Uzun süreli bir eksiklik diş değişikliklerine, kataraktlara, beyindeki değişikliklere ve kemiklerin kırılgan olmasına neden olan osteoporoza yol açabilir. Kalsiyum eksikliği erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir.
Kalsiyum eksikliği nedeniyle saçlar incelir, kurur ve çok miktarda dökülür. Unutkanlığa neden olduğundan kalsiyum eksikliği olan bireylerde unutkanlık görülür. Kas gelişimi ve sağlığı açısından önemli olan kalsiyumun eksikliğinde ellerde, kollarda uyuşmalar görülebilir, kasılmalar ve kramplar sık sık yaşanabilir.
Kalsiyum eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir?
Kemiklerin gelişmesi ve güçlü bir kemik yapısına sahip olmak için gerekli olan minerallerin arasında yer alan Kalsiyumun eksikliğinin neden olduğu ve kalsiyum eksikliğinin belirtilerinin neler olduğu merak konusu oldu.
Kalsiyum eksikliği neden olur?
sorusu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Kanın pıhtılaşması, kasların kasılması ve gevşemesi gibi birçok görevi olan Kalsiyum vitaminin eksikliğinin neden olduğunu ve kalsiyum eksikliğinin belirtilerinin neler olduğunu sizler için araştırdık. İşte detaylar...
Kalsiyum eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir?
Kalsiyum özellikle kemiklerin gelişmesi ve güçlü bir kemik yapısına sahip olmak için gerekli olan minerallerdendir. Kalsiyumun yeteri miktarda alınması hem kemik yapısında hem de dişlerde sağlıklı bir gelişim ve görünüm sağlayacaktır.
Ayrıca kalsiyum; kanın pıhtılaşması için gerekli olup, sinir hücreleri iletişimini sağlar, kasların kasılması ve gevşemesi, bazı hormonların üretiminin yapılması ve kalp ritminin düzenli olması için görev yapmaktadır. Özellikle gelişme çağında olan çocuklar için önem taşımaktadır ancak her yaşta kalsiyumun alınması önemlidir.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kalsiyum eksikliği kan testi yapılarak tespit edilmeden belirti göstermez ancak eksikliğin boyutu yükselirse bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Kaslarda kasılma olması
Kalp ritim bozukluğu
Yüz, el ve ayaklarda karıncalanma
Hafızada zayıflama
Depresyon
Kaslarda ağrı
Halisünasyonlar
Ciltte kuruma
Tırnaklarda kırılma
Kalsiyum eksikliği genelde yetersiz beslenen ve kalsiyum içeren gıdaların yeterince alınmaması nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kalsiyumun yaşlılarda ve menopoza giren kadınlarda daha çok alınması gereklidir. Çünkü kemiklerin zayıflaması yaşla artışa geçer bu durum kireçlenmeye neden olabilir ve kemiklerde zayıflama ve kırılma meydana gelebilir.
Kalsiyum eksikliğine neden olan faktörler
Yaşlılık
Menopoz
D vitamini eksikliği
Vejateryan
Alkol tüketimi
Sigara kullanmak
Magnezyum eksikliği
Düşük paratiroid
Trioid bezları hastalıkları
Pankreatit
Bazı ilaçlar
Kalsiyumun bol olduğu bazı gıdalar; süt, peynir, yoğurt, badem, yeşil fasulye, brokoli, bamya, lahana ve teredir.
Kalsiyum eksikliğini yaşamamak için günlük kalsiyum alımı düzenli olarak sağlanmalıdır.